top of page

2n propòsit: " Menjar sà, menjar millor"


Aquest és un clàssic, quan comença un nou any, qui més qui menys, pensa en menjar diferent per aprimar-se i millorar la imatge de cara a l'estiu que s'acosta inexorablement.

La primera recomanació seria, no facis canvis pensant en la imatge, difícilment te'n sortiràs. Pensa en clau de salut, la resta vindrà sol.

Actualment hi ha mil llocs i teories sobre què i com hauriem de menjar, sobre dietes i nutrients miraculosos.

La proposta que us fem és relativament senzilla i sobretot empírica, prova-ho durant uns dies, si no et sents millor, torna als antics hàbits.

No et centris en macronutrients (hidrats de carboni, proteïnes o greixos). Pensa sobretot en l'origen d'aquests macronutrients. Quins aliments ingereixes per satisfer les necessitats nutriconals? Aquí està la clau.

Una de les recomanacions generalitzada és: Evita tot allò que no tingui la forma, el color i el gust de l'aliment que creus que estàs menjant. Evita els aliments processats. Menja aliments reals. Aprèn a cuinar, més mercat i menys supermercat.

Per una altra banda evita les dietes, sobretot les miraculoses. No comptis calories, pensa més en la resposta del teu cos al que menges.

La relació entre el que ingerim i l'activació de les nostres hormones, per alguns és la clau. En el següent article Marcos Vázquez de Fitness Revolucionario, un referent en alimentació i exercici físic, ho descriu a la perfecció: El que importa són les hormones.

Menja variat i equilibrat. En els últims anys els nutricionistes i dietistes estan fent campanya a favor del Plat Saludable. Fins ara per promocionar l'alimentació equilibrada s'utilitzava la Piràmide dels aliments en múltiples versions, però sovint es colocava a la base el pa i els cereals. S'està demostrant, però, que aquesta recomanació, acompanyada d'una vida poc activa genera un índex elevat de sobrepès. Per tant, problemes de salut.

Evita el sucre i els cereals moderns altament refinats. La lluita contra el sucre cada cop és més intensa, la publicitat bombardeja als infants i joves i un cop s'entra en el cicle és difícil sortir-ne.

Pel que fa als cereals, passa alguna cosa semblant. Ni en un cas ni en l'altre l'aport nutricional és tan necessari i podem aconseguir molt més valor nutricional amb altres aliments més saludables. L'únic problema es que no són tan atractius, els aventatges són que no generen la mateixa resposta hormonal i generen menys adicció.

Sobre nutrició podeu trobar molts referents, molts d'ells sovint presents als mitjans:

Aitor Sánchez en el seu blog Mi dieta cojea, us ofereix molts articles inspiradors sobre què hauriem de menjar i sobre tot el per què. És força crític amb la indústria alimentària ja que, com diu, no sempre posa la salut per sobre dels beneficis econòmics. Actualment el podeu seguir també a televisió, a La 2, altament recomanable.

Xevi Verdaguer, va ser dels primers en parlar clar sobre la relació entre l'intestí i les conseqüències que provoca no tenir-ne cura. Fins al punt que el qualifica com el segon cervell. Al blog Ets el que menges podeu trobar artícles seus i alguna participació al programa Retrats que no va generar indiferència en la gent que el va veure en directe.

Llegeixis el que llegeixis, no t'obsessionis, prova, experimenta i si els nous hàbits no et generen benestar i et sents pitjor, torna als teus orígens. Una proposta per començar seria reduïr en un 75%, de forma gradual, la ingesta de productes processats, de sucre i cereals moderns refinats.

Estem tan segurs que et sentiràs millor, que no hi haurà tornada enrera.

Ànim!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page